
Szukając oryginalnych słodkości dla klientów, które przyczynią się do wzrostu rozpoznawalności marki, warto zainteresować się lizakami. To słodycze, którymi chętnie zajadają się zarówno dzieci, jak i dorośli. Trudno się temu dziwić – każdemu z nas kojarzą się one z beztroskimi latami młodości. Tego typu słodkości dostępne są w wielu różnych odsłonach. Do wyboru mamy lizaki wiśniowe, truskawkowe, pomarańczowe, cytrynowe czy mleczne. Mogą mieć one kształt okrągły, owalny, serduszka czy kwiatuszka. Bardzo oryginalną alternatywą dla ich klasycznej wersji są lizaki w formie ciasteczek. W jaki sposób się je przygotowuje? Oto jeden ze sprawdzonych przepisów.Z jakich składników przygotowuje się takie lizaki reklamowe? Do tego celu potrzebne będą: 200 gra mąki, 100 gra masła, 1 łyżka mąki, 1 łyżka cukru pudru, 1 jajko, 1 żółtko, 2 łyżki powideł o ulubionym smaku, 0,5 tabliczki białej czekolady i 2 łyżki kakao.
Jak krok po kroku przygotowuje się tego typu lizaki reklamowe? W pierwszej kolejności, mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier puder oraz masło i siekamy. Wbijamy jajko i dodajemy żółtko. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki i wyrabiamy z nich ciasto. Wkładamy je do woreczka i umieszczamy w lodówce na około 30 minut.
Następnie, schłodzone ciasto na lizaki reklamowe rozwałkowujemy na grubość około 3 milimetrów. Przy pomocy szklanki wykrawamy z niego krążki. Na połowę z nich nakładamy powidła i przyklejamy patyczki do szaszłyków. Przykrywamy je resztą krążków. Delikatnie sklejamy brzegi. Ciasteczka wykładamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po wystudzeniu lizaki oblewamy z jednej strony uprzednio roztopioną czekoladą i posypujemy je kakao. Takie słodkości świetnie sprawdzą się jako element stoiska na wszelkiego rodzaju wydarzeniach branżowych takich, jak targi czy konferencje. Aby odpowiednio je wyeksponować, patyczki najlepiej przewiązać kolorowymi wstążkami, a całość owinąć przezroczystą folią.